W codziennym życiu każdej kobiecie towarzyszą nieustające wahania hormonalne. Wahania te są uwarunkowane fizjologicznie i wynikają
z poszczególnych faz cyklu menstruacyjnego.
Głównymi hormonami występującymi w cyklu kobiecym są:
- estrogen,
- progesteron,
- hormon folikulotropowy (FSH),
- hormon luteinizujący (LH),
- testosteron.
W czasie całego miesiąca wzrasta i spada poziom ww. hormonów, co wpływa
na energię, nastrój i potrzeby żywieniowe kobiety. Szczególną uwagę chcę zwrócić właśnie na aspekt odżywiania, które w poszczególnych fazach cyklu menstruacyjnego, może wspomagać utrzymanie równowagi hormonalnej, złagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS) i zapewnić odpowiedni poziom energii na każdy dzień!
Na co zwrócić uwagę i jakie modyfikacje wprowadzić do diety?
Faza FOLIKULARNA
OWULACJA
Faza LUTEALNA
Zalecenia żywieniowe dla kobiety w trakcie miesiączki zostały opisane w kolejnym artykule. Jego publikacja wkrótce!
Bibliografia:
1. Cesarek E. Dieta w poszczególnych fazach cyklu menstruacyjnego. Food Forum. 2019; 2(30)/2019: 82-84.
2. Ostrowska L., Karecka U. Wpływ diety i aktywności fizycznej na płodność kobiet. Med. Og Nauk Zdr. 2017; 23(1): 51-56. Doi: 10.5604/20834543.123562
Comments