Dieta dla kobiety: opalenizna z talerza


Kolor skóry człowieka determinowany jest przez obecność różnych rodzajów melanin, sposobu ich rozmieszczenia w melanosomach oraz uzależniony od obecności karotenoidów.


Na pigmentację skóry składa się kolor konstytutywny oraz fakultatywny.


Konstytutywny kolor skóry uwarunkowany jest genetycznie 🧬 i dotyczy obszarów ciała nieeksponowanych bezpośrednio na działanie światła.

Kolor fakultatywny czyli tzw. opalenizna jest konsekwencją ekspozycji skóry na działanie promieniowania UV, które powodują jej ciemnienie w wyniku wzrostu poziomu melaniny ponad poziom zaprogramowany genetycznie.

Wpływ na kolor fakultatywny, oprócz ekspozycji na słońce, ma również dieta. To właśnie wprowadzenie modyfikacji na talerzu chciałabym Wam zaproponować, aby dobrze wykorzystać rozpoczęty już słoneczny sezon wakacyjny!


Żywieniowe rozwiązania dla pięknej opalenizny


Najbardziej popularnym sposobem na zmianę zabarwienia skóry jest uwzględnienie w diecie dużej ilości karotenoidów. Te naturalne barwniki występują głównie w żółtych, pomarańczowych, czerwonych i niektórych zielonych warzywach i owocach.

Do produktów, które zmieniają koloryt skóry należą przede wszystkim: marchewka, dynia, batat, papryka, pomidor, szpinak, jarmuż, brokuł, burak oraz melon, mango, morele świeże lub suszone, śliwka i brzoskwinia.


Czy osiąganie efektu opalenizny drogą żywieniową jest bezpieczne dla zdrowia?


Jak najbardziej! Omawiane modyfikacje żywieniowe:

  • sprawiają, że skóra przybiera cieplejszy odcień,

  • chronią ją przed procesem starzenia się,

  • chronią przed wystąpieniem nowotworu.

Przyjemny, brzoskwiniowy kolor skóry, który można uzyskać wprowadzając modyfikacje żywieniowe, jest efektem odkładania się B-karotenu w błonach karotenocytów i komórkach tłuszczowych umiejscowionych tuż pod skórą. Efekt opalenizny jest osiągany dzięki systematycznej podaży karotenoidów i wymaga czasu, dlatego o wakacyjnej opaleniźnie najlepiej pomyśleć już wiosną.



Propozycje słonecznych posiłków


POMARAŃCZOWE SMOOTHIE (1 porcja = 230 kcal)

· ½ mango

· 1 duża brzoskwinia

· 2 marchewki

· mała garść szpinaku (ok. 10 g)

· 1 łyżeczka siemienia lnianego

· woda

· sok z cytryny


MAKARON ZE SZPINAKIEM (1 porcja = 529 kcal)

· 80 g makaronu pełnoziarnistego

· 3 garści szpinaku (ok. 30 g)

· ½ ząbka czosnku

· 2 łyżki jogurtu naturalnego 2%

· 1 jajko

· 1 łyżka nasion słonecznika

· 3 pomidory suszone


SAŁATKA Z JAJKIEM (1 porcja = 312 kcal)


· 2 garści jarmużu (ok. 40 g)

· ½ średniej papryki czerwonej

· 10 pomidorków koktajlowych (ok. 100 g)

· 1/8 czerwonej cebuli

· 1 gotowane jajko

· 1 łyżka nasion słonecznika

· sos: 1 łyżka oliwy z oliwek + 1 łyżeczka musztardy + 1 łyżka soku z cytryny


Więcej smakowitych przepisów znajdziesz w grupie 🧁Fit-Babeczki🧁 do której możesz się zapisać klikając 👉 TUTAJ 👈


Bibliografia:

Łopusiewicz Ł, Lisiecki Ł. "Czarne złoto" - melaniny w życiu człowieka, KOSMOS problemy nauk biologicznych: 2016; tom 65 (4); 621-629






40 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie