Co jeść na przekąski, aby były zdrowe i pełnowartościowe ?

Według zasad zdrowego żywienia zaleca się spożywanie posiłków pięć razy dziennie, a przerwy pomiędzy nimi nie powinny być dłuższe niż 3-4 godziny. Taki rytm posiłków pozwala utrzymać właściwy poziom cukru we krwi przez cały dzień. 😀 Nie oznacza to, że należy zjadać pięć dużych porcji jedzenia, ale kilka mniejszych.


Za główne posiłki można tradycyjnie uznać śniadanie, obiad i kolację, a między nimi uwzględnić mniejsze przekąski. 🍅🥗 🍐🥤 Dzięki nim zmniejszone jest ryzyko „wilczego głodu” i nadrabiania wieczorami niezjedzonych kalorii w ciągu dnia, często z nadwyżką. Wiedza społeczeństwa na temat przekąsek jest coraz szersza. Jednak wiele osób, opierając się na nieprawidłowych nawykach żywieniowych, naraża się na potencjalne niekorzystne konsekwencje zdrowotne wynikające ze spożywania przekąsek o nieodpowiedniej wartości odżywczej. 🙁


W diecie zarówno dzieci, jak i dorosłych dominują przekąski w postaci batoników, ciast i ciasteczek, słodkich bułeczek, pączków, chipsów i paluszków. Spożywane są one chętnie, bo są nie tylko smaczne, ale również łatwo dostępne. Niestety produkty te wnoszą do diety duże ilości kalorii, tłuszczu i cukrów, 😬 niewiele natomiast dostarczają witamin i składników mineralnych. Najlepszymi przekąskami będą oczywiście te, które są jak najmniej przetworzone i dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych. Produktami tymi są głównie owoce świeże oraz suszone, warzywa, orzechy, świeżo wyciskane soki, koktajle, smoothie, kanapki, sałatki. 😍 Można także samodzielnie przygotować sobie granolę lub musli i zjeść np. z jogurtem czy serkiem wiejskim. Świetnie sprawdzą się także jaglanki lub ryż z owocami.


Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na przekąski:






27 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie