Dieta dla kobiety: żywienie w trakcie miesiączki


W marcu na blogu pojawił się artykuł dotyczący żywienia w poszczególnych fazach cyklu menstruacyjnego.


👇 kliknij w grafikę poniżej, żeby dowiedzieć się więcej 👇



Niniejszy artykuł jest jego kontynuacją i podejmuje kwestie żywienia w trakcie miesiączki, która dla wielu kobiet bywa najbardziej nieprzyjemną fazą całego cyklu 🙅‍♀️🤷‍♀️😤


Dzięki prawidłowo skomponowanej diecie można w znaczny sposób:

  • wzmocnić organizm,

  • zmniejszyć dyskomfort,

  • zmniejszyć dolegliwości towarzyszące menstruacji.


Najbardziej pożądane w tym okresie są produkty, które dostarczą mikroelementów takich jak żelazo, potas, wapń oraz witamin C czy K. Duże znaczenia w trakcie miesiączki ma również prawidłowe nawodnienie organizmu. Regularne picie wody, świeżych soków czy herbaty rumiankowej sprawi, że dolegliwości będą mniej dokuczliwe, a krew rzadsza i szybciej wydalana

z organizmu.


W trakcie krwawień miesiączkowych lepiej:

  • ❌unikać spożywania potraw ciężkostrawnych i wzdymających

  • ⛔ograniczyć spożycie soli, która przyczyni się do zatrzymania wody i powstania obrzęków.



MIESIĄCZKA- działania żywieniowe



Bibliografia:

1. Cesarek E. Dieta w poszczególnych fazach cyklu menstruacyjnego. Food Forum. 2019; 2(30)/2019: 82-84.

2. Ostrowska L., Karecka U. Wpływ diety i aktywności fizycznej na płodność kobiet. Med. Og Nauk Zdr. 2017; 23(1): 51-56. Doi: 10.5604/20834543.123562



21 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie