top of page

🍕 Pizza na domowym cieście 👏


👋 Witajcie Kochani! ❤️

Dziś - wyjątkowo - mamy dla Was coś na słono! Koniecznie wypróbujcie przepis na 🍕 Pizzę na domowym cieście 🍅 Jako dodatki my proponujemy passatę, kurczaka, brokuł, kukurydzę i mozzarellą...ale oczywiście możecie wykorzystać swoje ulubione ingrediencje... 😋


Zapraszamy do dalszej części wpisu, w którym znajdziecie sprawdzony przepis na 🥦 Pizzę na domowym cieście 🍅, cenne wskazówki ułatwiające jej przygotowanie, a także obliczenia dietetyczne 🧮💪


1 porcja to 250 kcal
Pizza na domowym cieście z passatą, kurczakiem, brokułem, kukurydzą i mozzarellą...

Czy wiedziałeś, że...? 🤔

🔍 Kilka ciekawostek dotyczących pizzy:

  • Pizza uchodzi za danie kuchni włoskiej 💚🤍❤️ ale po raz pierwszy pojawiła się w starożytnej Grecji. Mieszkańcy tego kraju piekli proste placki z mąki i wody, które smarowali oliwą, czosnkiem oraz posypywali ziołami. Kulinarny zwyczaj przejęli od nich Rzymianie 🤓 i nazwali go focaccia,

  • Najpopularniejszą pizzą jest Margherita. Danie przygotowane na cześć włoskiej królowej 👑 zawierało trzy składniki, które miały reprezentować barwy włoskiej flagi: zielony (bazylia), biały (ser mozarella) oraz czerwony (pomidory),

  • Pizza nie musi być tucząca. Wszystko zależy od ilości zjedzonej pizzy i dodatków, jakie się na niej znajdą. Jeżeli komponując pizzę wykorzystamy świeże warzywa, dobrej jakości sery i dodatki mięsne będzie ona dobrym źródłem błonnika, witamin, oraz wartościowego białka.


chi ben cena, ben dorme – kto dobrze zje, ten dobrze śpi

Włoskie powiedzenie...



Przepis na 🍕 Pizzę na domowym cieście 🍅 z passatą, kurczakiem, brokułem, kukurydzą i mozzarellą 🥦


📦 Ilość porcji:

  • 5 porcji 🍽️

📋 Składniki:


Ciasto:

300 g mąki pszennej

2/3 szklanki letniej wody

15 g drożdży

½ łyżeczki soli

4 łyżki oleju

Dodatki:

200 ml passaty pomidorowej

200 g piersi z kurczaka

450 g brokułu (1 paczka mrożonego)

110 g kukurydzy konserwowej (1/2 puszki po odsączeniu)

200 g mozzarelli


👩‍🍳 Instrukcje:

  1. Drożdże wkruszyć do miseczki, zalać letnią wodą, wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić na 10 min. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej i zaczyn drożdżowy. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 20 min.

  2. Mięso pokroić w kostkę, doprawić i poddusić na patelni teflonowej bez tłuszczu (można podlać odrobiną wody). Brokuł podgotować 3 min w osolonej wodzie. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować podsypując niewielką ilością mąki. Następnie przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować passatą i posypać ulubionymi ziołami. Następnie na pizzy ułożyć kurczaka, brokuły, kukurydzę. Na koniec posypać startą mozzarellą.

  4. Pizzę piec około 20 min. w temp. 220*C.

🍽 Profil żywieniowy (1 porcja):

  • Kalorie: 498 kcal

  • Białko: 28 g

  • Węglowodany: 57 g

  • Tłuszcze: 19 g


wartości odżywcze Pumpkin Spice Latte ze śmietanką kokosową
Wartości odżywcze pizzy na domowym cieście z passatą, kurczakiem, brokułem, kukurydzą i mozzarellą

🍅 Właściwości dietetyczne potrawy 🥦😋


Mitem jest stwierdzenie, że każda pizza jest tucząca i niezdrowa. Do jej przygotowania używa się sosu pomidorowego i wielu kolorowych warzyw, będących źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Jako dodatek stosowane są także sery, cenne źródło wapnia oraz witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Kolejnym istotnym składnikiem jest wędlina, kurczak, tuńczyk, anchois, które dostarczają wartościowego białka, a także żelaza i nienasyconych kwasów tłuszczowych. To, czy pizza jest zdrowa, zależy w dużej mierze od procesu jej powstawania. Najlepsza dla naszego organizmu będzie świeża pizza, przygotowywana w domu i zjedzona od razu po wyjęciu z pieca.


💡 Na co zwrócić uwagę żeby było zdrowo?

  • Używaj dobrej jakości ❗ passaty pomidorowej ❗- o prostym składzie, bez dodatku cukru, wzmacniaczy smaku, barwników czy konserwantów.

  • Wybierając ❕ mozzarellę ❕ warto zwrócić uwagę, aby zawierała ona jak najmniej soli oraz żeby w jej składzie nie były obecne dodatki takie jak kwas cytrynowy (E330) i sorbinian potasu (E202).

 

🍎 Zdrowie na pierwszym miejscu!

Kochasz smakowite i zdrowe przepisy, takie jak ten? To dopiero początek twojej przygody z zdrowym żywieniem?


Umów się na konsultację diagnostyczną w naszym Centrum Dietetycznym i odkryj pełen potencjał swojego zdrowia. Jesteśmy ekspertami w dziedzinie insulinooporności i Hashimoto z 12-letnim doświadczeniem zawodowym. Daj nam pomóc Ci w drodze do lepszego zdrowia i samopoczucia! 🥦🔍👩‍⚕️




👨‍⚕️ Chcecie więcej takich zdrowych i smacznych przepisów? Zapraszamy do współpracy z naszymi dietetykami! 📞


Zdrowe odżywianie to nie tylko sałatki i smoothie. To styl życia, który można pielęgnować na wiele sposobów, a każdy z nich może być równie smaczny i satysfakcjonujący. 🥦🍒






Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

コメント


Post: Blog2_Post
bottom of page