Lipidogram to badanie laboratoryjne, którego celem jest ocena stężenia cholesterolu całkowitego, w którego skład wchodzą HDL, LDL oraz trójglicerydy (TG). Badanie wykonuje się na czczo, ostatni posiłek należy spożyć 12 godzin przed pobraniem krwi. Ważne, aby przez 3 dni poprzedzające badanie unikać tłustych potraw, nie najadać się do syta, nie stosować głodówki oraz nie spożywać alkoholu.
Interpretacja wyników (normy):
stężenie cholesterolu całkowitego: <190 mg/dl
stężenie LDL:
- pacjenci z niskim ryzkiem sercowo-naczyniowym: <115 mg/dl
- pacjenci z umiarkowanym ryzkiem sercowo-naczyniowym: <100 mg/dl
- pacjenci z dużym ryzkiem sercowo-naczyniowym: <70 mg/dl
- pacjenci z bardzo dużym ryzkiem sercowo-naczyniowym: <55 mg/dl
stężenie cholesterolu HDL: mężczyźni ≥40 mg/dl, kobiety ≥45 mg/dl
trójglicerydy: ≤150 mg/dl
Główne czynniki powodujące wzrost cholesterolu:
stres
palenie papierosów
nieodpowiedni sposób żywienia
brak ruchu
cukrzyca/stan przedcukrzycowy (insulinooporność)
nadwaga
nadciśnienie
Podwyższony cholesterol - co dalej?
Najbardziej znanym sposobem obniżenia cholesterolu jest przyjmowanie statyn. Mniej popularna niestety jest dietoterapia, mianowicie stosowanie diety o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych. Najważniejszą charakterystyczną cechą diety jest ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) i częściowe ich zastąpienie wielo- i jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Ma ona zapewnić wszystkie niezbędne składniki odżywcze, zgodnie z wytycznymi racjonalnego żywienia. Tłuszcze w diecie o zwiększonej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych dostarczają 25-30% energii dobowego zapotrzebowania.
👉Pożądany stosunek kwasów tłuszczowych nasyconych do jednonienasyconych i wielonienasyconych powinien wynosić:
NKT : JNKT: WNKT
0,7 : 1,5 : 0,8
Porównanie HDL i LDL:
❗ Zapraszam do przeczytania poprzednich artykułów dot. dyslipidemii:
2. Podwyższony cholesterol i inne zaburzenia lipidowe (dyslipidemie) - dietoterapia i dietoprofilaktyka
Comentarios