CO TO JEST LIPIDOGRAM? INTERPRETACJA WYNIKÓW, PORÓWNANIE HDL ORAZ LDL

Lipidogram to badanie laboratoryjne, którego celem jest ocena stężenia cholesterolu całkowitego, w którego skład wchodzą HDL, LDL oraz trójglicerydy (TG). Badanie wykonuje się na czczo, ostatni posiłek należy spożyć 12 godzin przed pobraniem krwi. Ważne, aby przez 3 dni poprzedzające badanie unikać tłustych potraw, nie najadać się do syta, nie stosować głodówki oraz nie spożywać alkoholu.


Interpretacja wyników (normy):

  • stężenie cholesterolu całkowitego: <190 mg/dl

  • stężenie LDL:

- pacjenci z niskim ryzkiem sercowo-naczyniowym: <115 mg/dl

- pacjenci z umiarkowanym ryzkiem sercowo-naczyniowym: <100 mg/dl

- pacjenci z dużym ryzkiem sercowo-naczyniowym: <70 mg/dl

- pacjenci z bardzo dużym ryzkiem sercowo-naczyniowym: <55 mg/dl

  • stężenie cholesterolu HDL: mężczyźni ≥40 mg/dl, kobiety ≥45 mg/dl

  • trójglicerydy: ≤150 mg/dl



Główne czynniki powodujące wzrost cholesterolu:

  • stres

  • palenie papierosów

  • nieodpowiedni sposób żywienia

  • brak ruchu

  • cukrzyca/stan przedcukrzycowy (insulinooporność)

  • nadwaga

  • nadciśnienie


Podwyższony cholesterol - co dalej?


Najbardziej znanym sposobem obniżenia cholesterolu jest przyjmowanie statyn. Mniej popularna niestety jest dietoterapia, mianowicie stosowanie diety o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych. Najważniejszą charakterystyczną cechą diety jest ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) i częściowe ich zastąpienie wielo- i jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Ma ona zapewnić wszystkie niezbędne składniki odżywcze, zgodnie z wytycznymi racjonalnego żywienia. Tłuszcze w diecie o zwiększonej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych dostarczają 25-30% energii dobowego zapotrzebowania.


👉Pożądany stosunek kwasów tłuszczowych nasyconych do jednonienasyconych i wielonienasyconych powinien wynosić:


NKT : JNKT: WNKT

0,7 : 1,5 : 0,8


Porównanie HDL i LDL:

Zapraszam do przeczytania poprzednich artykułów dot. dyslipidemii:

1. Podwyższony cholesterol i inne zaburzenia lipidowe - produkty zalecane i przeciwskazane

2. Podwyższony cholesterol i inne zaburzenia lipidowe (dyslipidemie) - dietoterapia i dietoprofilaktyka




14 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie