top of page

Insulinooporność - co to jest i jak się objawia?

Zdjęcie autora: Paulina Grzanka Paulina Grzanka

Zaktualizowano: 4 mar 2023

Insulinooporność (IO) to stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny, czyli hormonu odpowiedzialnego m.in. za regulowanie stężeń glukozy we krwi. Dotyka ona coraz więcej ludzi, przeważnie w krajach wysokorozwiniętych, co jest związane z nadmiernym konsumpcjonizmem oraz dostępem do ogromnej ilości jedzenia, w tym w znacznej części wysokoprzetworzonej, z dodatkiem konserwantów, ulepszaczy, tłuszczy trans i wysokiej zawartości soli.



!!! Schorzeniami, w których najczęściej stwierdza się IO są otyłość i cukrzyca typu 2.



Do najczęstszych sygnałów alarmowych należą m.in.:

  • senność po posiłku,

  • częste uczucie głodu i stąd często krótkie przerwy między posiłkami,

  • nieodparta ochota na "coś słodkiego" po większym posiłku,

  • przyrost masy ciała, szczególnie w obrębie brzucha (mimo normalnej diety),

  • trudności ze zrzuceniem zbędnych kilogramów,

  • zmiany na skórze o typie rogowacenia ciemnego,

  • rozrost brodawkowaty skóry,

  • PCOs,

  • obniżenie nastroju, rozdrażnienie, ciągłe zmęczenie,

  • „mgła” umysłowa – problemy z pamięcią i koncentracją,

  • bóle głowy.

O tym jak zmniejszyć oporność na insulinę, przeczytacie w moim artykule pt. "MAM INSULINOOPORNOŚĆ - CO DALEJ".


Bibliografia:

  1. mechanizm insulinoporności: https://www.guiltfree.pl/blog/2017/05/27/insulinoopornosc-poradnik/

Comments


Post: Blog2_Post

Dołącz do nas i bądź na bieżąco!

Dziękujemy za zgłoszenie!

+48 883 131 245

Północna 30, 44-335 Jastrzębie-Zdrój, Poland

  • Google Places
  • Instagram
  • Facebook

©2025 by Centrum Dietetyczne mgr inż. Aleksandra Grudniewska.

bottom of page