Według zasad zdrowego żywienia Instytutu Żywności i Żywienia, każdego dnia należy spożywać 4-5 posiłków co 3-4 godziny. Taki rozkład posiłków przyczynia się do ograniczenia ilości przyjmowanych przekąsek, a także ułatwia utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi i właściwej masy ciała. ❤️
Pełnowartościowe śniadanie najlepiej spożyć do godziny po przebudzeniu, gdyż podczas snu metabolizm organizmu zwalnia, dlatego ważne jest, aby rozpocząć nowy dzień posiłkiem, który go przyspieszy oraz dostarczy niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. 😊
Według licznych badań, spożywanie śniadań wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia się i rozwój intelektualny. 🤗
Nie ma wyników badań jednoznacznie potwierdzających wpływ regularnego spożywania lub opuszczania śniadania na masę ciała, ale istnieją dowody na to, że omijając śniadania, często kolejne posiłki są spożywane w większych ilościach, aby skompensować stratę kalorii z ominiętego śniadania. W ten sposób w mniejszej liczbie posiłków zostaje dostarczona taka sama kaloryczność lub nawet większa, co jest związane z tzw. „wilczym głodem” który może się pojawić przez pominięcie tak ważnego posiłku w pierwszej części dnia jak śniadanie.
Biorąc pod uwagę zasady zdrowego żywienia i zalecenie, aby w zdrowej diecie spożywać posiłki częściej, a mniejsze objętościowo, spożywanie śniadania przyczynia się do zachowania zdrowia. 💗
Biorąc pod uwagę wszystkie korzyści wynikające ze spożywania śniadań, szczególnie te dotyczące wpływu na funkcjonowanie mózgu, można z całą odpowiedzialnością powiedzieć, że właściwie skomponowane śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia i nie powinno być pomijane.
ILE KALORII POWINNO DOSTARCZYĆ ŚNIADANIE ❓❓
Najlepiej, aby śniadanie stanowiło ok 25-30% dobowej energii diety, czyli przy diecie 2000 kcal powinno dostarczyć 500-600 kcal.
JAK KOMPONOWAĆ ŚNIADANIE ❓❓
Bardzo ważna jest nie tylko ilość, ale także jakość pożywienia. Najlepiej, aby śniadanie składało się z produktów zbożowych pełnoziarnistych m.in. pieczywa (razowe, graham), płatków zbożowych (owsiane, gryczane, jaglane), musli, otrębów. Produkty te są źródłem błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości oraz węglowodanów złożonych, które są trawione i wchłaniane z krwi powoli, a tym samym stopniowo dostarczają energii organizmowi. Dzięki temu nie dochodzi do nagłych wahań poziomu glukozy we krwi.
Do produktów zbożowych dobrym dodatkiem są produkty mleczne np. jogurt, kefir, maślanka, ser żółty, twaróg, produkty białkowe np. wędliny (najlepiej upieczone samodzielnie), pasty z roślin strączkowych lub jajka oraz oczywiście porcja warzyw lub owoców.
Polecanymi dodatkami do śniadania są również orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika, nasiona chia, jagody goji, kiełki czy siemię lniane.
U osób zdrowych zaleca się, aby śniadanie było źródłem białka, tłuszczy oraz węglowodanów.
Oto propozycje zdrowych, wartościowych przepisów na śniadania 😍😍 👇 👇
Comments